Telepítsünk, installáljunk!

Mivel már valószínűleg mindenki unja a rizsázást, meg a hülye elméletet, csapjunk a közepébe, és rakjuk össze a kis "development" környezetünket.

Jelenleg a windowsosoknak kedvezünk, a linux userek valószínűleg megoldják maguktól a telepítést.

Mivel senki nem mazochista, és valószínűleg keveseknek van otthon igazi Commodore 64-e, így tisztább, szárazabb, és biztonságosabb, ha egy emulátort használunk. Az emulátor teljes mértékben "leszimulálja" nekünk egy igazi, hús-vér C64 működését, sőt! Még jónéhány extra kényelmi funkciót is kapunk mellé.

Esetünkben ez a népszerű és nagyszerű VICE emulátor lesz, ami ide kattintva le is tölthető.

Ez a kis csoda elég sok számítógépet tud emulálni, de mi csak a 64-es résszel foglalkozunk most. Elvetemültebbek nyugodtan nézzék meg a többit is, érdekes.

Annyira mégsem kedvezünk a Windowsosoknak, mert az emu 7zippel van tömörítve, amit hőn szeretett operációs rendszerünk természetesen nem ismer. Házi feladatként mindenki töltsön le egy 7zip-et, egy Winrar-t, vagy egy Total Commandert, amivel ki lehet csomagolni.

Szerencsére telepíteni semmit nem kell, elég ráklikkelni az "x64sc.exe"-re, és máris kaptunk egy teljes értékű Commodore 64-et, tokkal, vonóval. Valami ilyesmit kell látni, ha minden jól ment:

004-vice.jpg

Első indításnál valószínűleg nem ilyen szép képet kapunk, hanem "csíkosat". Én át szoktam állítani a Settings/Display/VIC-II pontnál a CRT emulationt Unfilteredre. Mindenki állítgassa be úgy magának, ahogy szereti.

Itt egy apró kitérő. Nekem a VICE néha megőrül, és nem hajlandó elindulni. Ez általában javítható úgy, ha töröljük a beállítás fileokat. Ez a C:\Users\<userneved>\AppData\Roaming\vice mappában található.

 

Másik idegesítő dolog, hogy nálam kb 2 percenként kilép a VICE, ezt úgy tűnik orvoslta a Settings/Emulator pontban a Gtk render filter átállítása Nearest neighbor-ra, valamint a Gtk render backend Cairo-ra átkattintása. Utána restart.

Egyelőre nem sok mindent tudunk csinálni, van egy bekapcsolt gépünk, működik az operációs rendszer, villog a kurzor. Nem túl izgi. A kalandosabbak nyugodtan beírhatják, hogy "HUJE JOZSI", vagy bármilyen más ökörséget.

Kicsit fel fogjuk turbózni a 64-ünket, ehhez szükségünk lesz még erre a filera.

Töltsük le, majd csomagoljuk ki belőle az action_replay_7.5.crt filet. Én ezt csak simán bedobtam a VICE folderébe, de bárhová rakhatjuk.

Az emulátorban File menü/Attach cartridge image, majd keressük meg a .crt fileunkat. A "set as default"-ot érdemes bepipálni, majd nyomni egy settings/save settings-et, hogy meg is jegyezze a beállításainkat.

004-attach.jpg

Elvileg ezt kell látnia most mindenkinek:

004-boot.jpg

Most mindenki nyugodjon meg, bontsunk egy sört, és dőljünk hátra, a nehezén túl vagyunk, jöhet a sztorizás.

Na de mit is csináltunk most valójában?

Mivel a Commodore nem vitte túlzásba, hogy a C64 oprendszere és BASIC parancsértelmezője fel legyen szerelve mindenféle földi jóval, és kényelmi extrákkal, így nyugodtan nevezhetjük fapadosnak is a rendszert.

Erre okos emberek hamar rácsaptak, és elkezdtek saját eszközöket gyártani, amik különféle kiegészítéseket adtak hozzá az alapgéphez. Voltak különféle memóriabővítők, gyorstöltők, vagy akár BASIC extensionök is, amik új parancsokkal bővítették a meglévő elég szegényes parancsokat. Pl rajzoló vagy hanggeneráló utasításokkal.

Ezek közül egy volt a méltán híres Action Replay sorozat, amit anno "törőcartridge"-ként is emlegettek.

004-ar6case.jpg

Ezt a kis kütyüt bedugva a C64 seggébe, egy olyan szoftveres svájcibicskát kaptunk, amitől még a szavunk is elállt. 25szörös gyorstöltő, file- és teljes lemez másoló, reset gomb, és a legnagyobb csoda, a freeze funkció, amivel a futó programot meg tudtuk állítani. Ilyenkor előjött a mágikus menü, ahol aztán mindenféle jót lehetett csinálni.

004-freeze.jpg

Lementeni a képernyőt, vagy épp átszerkeszteni. Belebuherálni a memóriába, átrajzolni grafikákat, egyszóval bármit. Képes volt lementeni a memória teljes tartalmát lemezre, amit később visszatöltve a programunk ugyanonnan folytatódott, ahol abbahagytuk. Ez életmentő lehetett játékoknál, mert a többségben nem volt semmilyen save funkció. Gyakorlatilag ugyanezt csinálja most a Windows hibernálása.

Az előzőleg letöltött .crt fileunk tehát egy ilyen cartridge teljes ROMját tartalmazza, amit a VICE képes leemulálni.

Most, hogy virtuális Commodore 64-ünk készen áll, lássunk végre valami gyakorlati dolgot. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://c64assembly.blog.hu/api/trackback/id/tr6616181946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

C64 assembly alapok

Friss topikok

  • Heretic83: Sziasztok! Tudnátok ajánlani olyan tudástárt, ahonnan lehet tanulni bővebben az assembly programoz... (2023.07.13. 19:15) Mi az az assembly
  • tájbor1001110: Válaszolva a saját kérdésemre: Az End+o -val lehet 5 szín séma között váltogatni. (2022.09.20. 21:14) Turbo Assembler
  • tájbor1001110: Ne haragudj, aludtam rá egyet és észrevettem hogy a "*=$1000" direktívából hiányzik a '$'. (((: Bo... (2022.09.16. 08:56) Képernyőtörlés

Címkék

süti beállítások módosítása